БУРГАС Е ПРАЙД

На 2 юли 2022 г., Бургас отбеляза втория ежегоден прайд (ден на ЛГБТ гордостта), под надслов „Не давай власт на омразата“.

Прайдът събра много ЛГБТ и приятели, които демонстрираха своята воля да живеят в един толерантен и равноправен свят, без омраза. Общо известен факт е, че български ЛГБТ граждани имат ограничени права (без право на признание за семейство, право на наследяване, здравна информация за партньора и много други). Това поставя ЛГБТ гражданите в неблагоприятна и дискриминационна среда.
По време на Прайда организаторите и участниците в него заявиха своето желание той да се превърне в традиционна проява, която всяка година да разширява своята подкрепа, от страна на местната общност, така и от страната и чужбина.

Организаторите на Бургас Прайд благодарят на бургаската общественост за проявеното разбиране и съпричастност в борбата им за равноправие.

Еднополовите бракове и партньорства трябва да бъдат признати в целия ЕС

Комията по петициите на Европейския парламент внесе на 13.09.2021 г., предложение за резолюция относно правата на ЛГБТИК в ЕС.

В проекта за резолюлиция се призовава да се гарантира, че „семействата на на дъгата“ разполагат със същите семейни права като семействата от различни полове и техните деца във всички държави членки на ЕС.

Текста на резолюцията е приет на 13.09.2021 г., с 387 гласа „за“, 161 „против“ и 123 „въздържал се“. Пълният текст на резолюцията е може да намерите тук.

В Бургас се проведе първия прайд на дъгата

На 15 май 2021 г. в Бургас се провежда първият прайд за защита правата на българските граждани с ЛГБТИК ориентация. В прайда взеха участие над 60 представители на общността и подкрепящи ги: приятели, семейства и граждани. Други десетки граждани не успяха да включат в събитието поради организационни пропуски от страна на полицията. По време на събитието полицията допусна антипрайд настроени граждани да достигнат до мирните участници в прайда.

Поради организационни проблеми в пропусквателния на режим на полицията до събитието не успяха да

По време на

В подкрепа на прайда са немалка част от съмишленици и прители за равноправие и човешки права.