МЕСЕЦ НА ЛГБТИК ИСТОРИИ „History month“ – 2022

Месец на историите за ЛГБТИК – „History Month“- 2022. Отново е октомври и отново за поредна година стартира конкурса на гондация „Крокус“ – „Месеца на ЛГБТИК истории“. Всеки желаещ може да сподели, анонимно/ с псевдоним или с името си своята реална, преразказана или измислена история, вдъхновена от ЛГБТИК гордостта. Споделяме истории, за да кажем останалите, че не са сами, че могат да намерят решение за своя живот.Да споделяме значи да живеем свободно, без страх, без омраза. Разкажете своята история в стих, разказ, есе, видео или фоторазказ, колаж, комикс или каквато форма си изберете за свободна изява. Как може да участвате в конкурса? – чрез този линк: https://forms.gle/NBfNXLNgxWXsDxCGA . Първите 3 най добри творби ще получат специална награда и грамота, а творбата им ще бъде публикувана на интернет сайта на фондация „Крокус“ – www.crocusbg.eu .

Крайният срок за участие е 06 ноември 2022 г. Резултатите от конкурса ще бъдат на оповестени на 12 ноевмри 2022 г.

Инициативата History Month LGBTIQ, стартира за първи път в България през месец октомври 2020 г. Идеята е всяка година  да споделим нашите и Вашите ЛГБТИК истории и опит, които да вдъхновят всички, които търсят и се нуждаят от промяна и действие за едно по толерантно и обединено общество, без език на омразата и дискриминация.

Победителите в конкурса ще получат статуетка, а най-добрите творбите ще бъдат публикувани на страницата на организацията www.crocusbg.eu и в социалните медии.

Линк към формуляра за изпращане на вашите истории: https://forms.gle/LKkmhV5UJw5T4Zzx8

Фондация „Крокус“ набира участници за включване в партньорски проект “Who is the director of your gender role”

Фондация „Крoкус”, набира трима участници за включване в партньорски проект “Who is the director of your gender role” на организацията Loesje e.V.

Проектът има за цел да повиши осведомеността за реалностите, пред които е изправена LGBTIQ* общността и значението на включването и овластяването на LGBTIQ* общността.

Дати на проект са: 26 октомври – 4 ноември 2022 г.,

Място за провеждане на обучението, KulturHaus в Osterholz-Scharmbeck близо до Бремен.

Страните, участващи в този проект са: Германия, Ливан, Северна Македония, Латвия, Чехия, Словения, Тунис, Хърватия и България.

Всяка страна участва с по 3 участника.За да бъде безопасно място за всички, организацията домакон ще следва своята политика и общи препоръки по отношение на COVID 19 – което означава, че всички участници трябва да бъдат напълно ваксинирани с одобрена от ЕС ваксина.

Ако проявявате интерес, моля изпратете мотивационно писмо и контактна информация за обратна връзка на : crocusbs@gmail.com

БУРГАС Е ПРАЙД

На 2 юли 2022 г., Бургас отбеляза втория ежегоден прайд (ден на ЛГБТ гордостта), под надслов „Не давай власт на омразата“.

Прайдът събра много ЛГБТ и приятели, които демонстрираха своята воля да живеят в един толерантен и равноправен свят, без омраза. Общо известен факт е, че български ЛГБТ граждани имат ограничени права (без право на признание за семейство, право на наследяване, здравна информация за партньора и много други). Това поставя ЛГБТ гражданите в неблагоприятна и дискриминационна среда.
По време на Прайда организаторите и участниците в него заявиха своето желание той да се превърне в традиционна проява, която всяка година да разширява своята подкрепа, от страна на местната общност, така и от страната и чужбина.

Организаторите на Бургас Прайд благодарят на бургаската общественост за проявеното разбиране и съпричастност в борбата им за равноправие.

Еднополовите бракове и партньорства трябва да бъдат признати в целия ЕС

Комията по петициите на Европейския парламент внесе на 13.09.2021 г., предложение за резолюция относно правата на ЛГБТИК в ЕС.

В проекта за резолюлиция се призовава да се гарантира, че „семействата на на дъгата“ разполагат със същите семейни права като семействата от различни полове и техните деца във всички държави членки на ЕС.

Текста на резолюцията е приет на 13.09.2021 г., с 387 гласа „за“, 161 „против“ и 123 „въздържал се“. Пълният текст на резолюцията е може да намерите тук.

В Бургас се проведе първия прайд на дъгата

На 15 май 2021 г. в Бургас се провежда първият прайд за защита правата на българските граждани с ЛГБТИК ориентация. В прайда взеха участие над 60 представители на общността и подкрепящи ги: приятели, семейства и граждани. Други десетки граждани не успяха да включат в събитието поради организационни пропуски от страна на полицията. По време на събитието полицията допусна антипрайд настроени граждани да достигнат до мирните участници в прайда.

Поради организационни проблеми в пропусквателния на режим на полицията до събитието не успяха да

По време на

В подкрепа на прайда са немалка част от съмишленици и прители за равноправие и човешки права.

Епископ е осъден за хомофобско подбуждане

Гръцкият православен епископ на Калаврита беше казал, че човек трябва да плюе върху гейовете и лесбийките. Сега той получил седем месеца пробация. Епископ Амброзий обича да коментира политически и социални въпроси. Съд в гръцкия град Егио в понеделник осъди гръцкия православен епископ на Калаврита на седем месеца лишаване от свобода за бунт и злоупотреба с неговата позиция. Наказанието е напълно спряно за три години, защото митрополитът няма криминално досие. Все още не е окончателно. Като част от политическия дебат около отварянето на житейски партньорства за гей и лесбийски двойки, епископ Амброзий е написал онлайн през 2015г. – „Винаги, когато и където срещнете тези хора: плюйте върху тях! Не одобрявайте ги! Гласувайте срещу тях!“ (съобщава queer.de). Става дума за „изроди на природата“, които са „психически и духовно болни“, каза тогавашният епископ. „Не се приближавайте до тях, не ги слушайте, не им се доверявайте, те са изключени членове на обществото.“

Като част от този процес, 70-годишният епископ заяви, че е имал предвид под блога не хомосексуалисти, а парламентаристи. В първия случай епископът е бил оправдан от един-единствен съдия, което е довело до голямо възмущение в медиите и социалните мрежи. Прокуратурата обжалва и делото се раздава пред тричленния съдия. Адвокатите на епископа съобщиха, че ще обжалват и ще поискат оправдателна присъда пред Върховния съд.

По време на процеса в понеделник епископът каза, че в медийните съобщения се казва, че не му пука дали текстът може да доведе до нетолерантност към хомосексуалистите. – Моята цел беше да назова грешна страст, а не хората, които ме докладваха. Хомосексуалистите могат да правят това, което искат, но това призовава християните да укрепят своето отношение. Епископът припомнил Содом и Гомор, които били „унищожени от огън от небето“. Законът за гражданските партньорства „легализира содомията, тя е против Божието слово“. Амброзий също каза, че съдът няма правомощия да го съди. „Този ден е най-важният от живота ми, защото съм преследван заради Христовата любов.“

По време на първия процес епископът заяви, че ще стреля по хомосексуалистите, ако има оръжие и законът го позволява. Той каза в понеделник, че критиците не могат да различават шегите и сериозността и да изопачават истината, за да „заглушат тези, които реагират, за да могат да се държат неконтролируемо, да популяризират своите страсти и да провеждат парадите си“.

Църковното ръководство потвърждава, че епископа Амброзий се счита за поддръжник на нео-нацистката партия „Златна зора“, която той някога нарича „надежда за хората“. Неведнъж говореха с екстремни изказвания. Така той описва миналогодишната катастрофа с горски пожари с над 100 мъртви като „Божия отмъщение“ за „атеистичния премиер Алексис Ципрас“. Докато някои епископи се дистанцираха от изявлението, ръководителят на църквата, архиепископ Йероним II, само подчертава, че епископът разпространява „само личното си мнение“. Друг път Амброзий критикува закон срещу расизма, защото „заплашва“ патриотите и свещениците: „Свещеник, който се изказва пред Свидетелите на Йехова или други религии от амвона, може да бъде обявен за расист и осъден.“ Той също така твърди, че гърците скоро ще станат „непознати в собствената си страна“: „Не знам дали ще го преживея, но вашите деца със сигурност ще станат роби на мюсюлманите, Гърция ще изчезне, вярата ще изчезне.“ Той увещавал да подкрепи „пламъка за родината и вярата“.

Статията е преведена от тук, както и снимките са свалени от този сайт!

„Fix in Pride“търси Доброволец!

ТЪРСИ СЕ! ТЪРСИ СЕ! ТЪРСИ СЕ!
Търси се младеж на възраст 18-30 години, за доброволческа служба по програма Еразъм+!

времетраене: 10 месеца
място на службата: Солун, Гърция
приемаща организация: Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης​
координираща организация: United Societies of Balkans​
квартирата и консумативите, както и храната са за сметка на проекта.
Доброволеца получава около 150 евро джобни на месец, много нови приятели и страхотно време прекарано в слънчева Гърция!
При интерес, изпратете вашето CV и кратка мотивация на delphibs@abv.bg
Крайният срок за кандидатсване е 10 февруари 2019
Започване на доброволческата служба- Март 2019

Заповядайте на „Терца майорна“

Здравейте приятели на фондация „Крокус“, искаме да Ви поканим на нашето събитие „Терца майорна“ част от „Friendly week“. Три дни прожекции на филми на темата за човешките права и разговори след тях в безопасното ни пространство „“Имаджинариум“- представи си, че си ти“, приятна компания, чаша вино и томбола 🙂

В Младежки център „Астика“

чакаме Ви на адрес к-с Лазур, бл.143.
22 ноември 2018 (четвъртък) от 17:00ч.-
„Суфражетка“- един филм за жените и правото им на глас.

24 ноември 2018 (събота) от 16:00ч.-
„12 години робство“ – един филм за човешките права и какво е да бъдеш роб с мечти.

25 ноември 2018 (неделя) от 16:00ч.-
„Намери“- едно комедийно изпълнение на Хана Гадсби- за ЛГБТ правата и обществото!

Филмите ще бъдат излъчени чрез онлайн платформа, чиито права не притежаваме, но сме защитени от закона, тъй като е с некомерсиална цел. Присъствито не е обвързано с никакви покупки или билети!

Годишна среща на членовете на IGLYO #AMC2018

На 6 октомври 2018 в Единбург, Шотландия, се проведе годишната среща на членовете на международната организация IGLYO, чийто член е и Крокус. Като главна дейност от срещата, бяха проведени избори за нов управителен съвет, както и бяха представени резултатите от изследването „LGBTQI inclusive education index“ имащо за цел да провери законови рамки и практи в учебната система на 45 страни с представители в организацията, относно ЛГБТИ правата на учениците.

Бяха проведени и няколко работилници, които запознаха участниците с различни практически методи и тактики за справяне с различни проблеми касаещи ЛГБТИ хората.

IGLYO е мрежа от 95 организации в 40+ страни. За повече информация, за мрежата и нейните проекти, може да посетите сайта на IGLYO.

Преставители на фондация „Крокус“ взеха участие в международната конференция „Come forward“

11 партньори от 10 европейски държави се събраха в София на 20 и 21 септември, за да обсъдят заедно методите за подобряване достъпа до правосъдие за жертви на анти-ЛГБТИ престъпления от омраза. Форумът, който се проведе във Френския институт, е част от мащабен проект „Излез напред“. Бяха проведени и няколко работилници, целящи да обогатят знанията на присъстващите,  и да ги запознаят с новите методи за превенция. България е една от последните страни в защита на гражданите си, с малко или почти липсващи сведения за престъпления от мраза.

Ние бяхме там, за да можем да ти кажем сега „Не си сам!“. Ако станеш жертва на омраза свържисе с нас:

тел: 0878795927

имейл: crocusbs@gmail.com

 

Или ссе свържете с фондация „Single step“, „Bilitis“ или фондация „GLAS“. Защото всичко има значение! Ти също!

 

Фондация „Крокус“ стартира проект „Аврора“

Фондация „Крокус“, стартира проект „Аврора“, финансиран от Български фонд за жените. Проектът е насочен към момичета и жени на възраст до 35 години.
Целтите на проекта са:
– да изгради лидери и застъпници, които да създадат независими пространства и подкрепяща среда за млади жени.
– да подкрепи кампании за самоовластяване, осигуряващи възможност за изграждането на добра комуникация между власти, общности, медии, НПО и отделни обществени личности.
Проекът дефинира следните дейности за включване на младите жени:
1. Информараност и публичност.
2. Тридневно обучение на 12 млади жени за лидери на групи, вкл. механизми за гражданско участие и застъпничеството, работа с медии  местната общност – м. ноевмри 2018 г. –  януати 2019 г.
3. Овластяване на младите жените да организират своя инициатива, кампания или застъпничеството по значим за тях и местната общност проблем, свързан с техните права или тяхното социално включване – м. януари – март 2019 г.
4. Оценка и въздействие на действията от овластяване на младите жени.
Срокът за реализация на дейностите е до 15 април 2019 г.
Ако сте млади, амбициозни и желаете да промените света около Вас включете се в проекта като заявите участие на следния електронен адрес: https://goo.gl/forms/ztlQkBohIe0bBs6m2