Епископ е осъден за хомофобско подбуждане

Гръцкият православен епископ на Калаврита беше казал, че човек трябва да плюе върху гейовете и лесбийките. Сега той получил седем месеца пробация. Епископ Амброзий обича да коментира политически и социални въпроси. Съд в гръцкия град Егио в понеделник осъди гръцкия православен епископ на Калаврита на седем месеца лишаване от свобода за бунт и злоупотреба с неговата позиция. Наказанието е напълно спряно за три години, защото митрополитът няма криминално досие. Все още не е окончателно. Като част от политическия дебат около отварянето на житейски партньорства за гей и лесбийски двойки, епископ Амброзий е написал онлайн през 2015г. – „Винаги, когато и където срещнете тези хора: плюйте върху тях! Не одобрявайте ги! Гласувайте срещу тях!“ (съобщава queer.de). Става дума за „изроди на природата“, които са „психически и духовно болни“, каза тогавашният епископ. „Не се приближавайте до тях, не ги слушайте, не им се доверявайте, те са изключени членове на обществото.“

Като част от този процес, 70-годишният епископ заяви, че е имал предвид под блога не хомосексуалисти, а парламентаристи. В първия случай епископът е бил оправдан от един-единствен съдия, което е довело до голямо възмущение в медиите и социалните мрежи. Прокуратурата обжалва и делото се раздава пред тричленния съдия. Адвокатите на епископа съобщиха, че ще обжалват и ще поискат оправдателна присъда пред Върховния съд.

По време на процеса в понеделник епископът каза, че в медийните съобщения се казва, че не му пука дали текстът може да доведе до нетолерантност към хомосексуалистите. – Моята цел беше да назова грешна страст, а не хората, които ме докладваха. Хомосексуалистите могат да правят това, което искат, но това призовава християните да укрепят своето отношение. Епископът припомнил Содом и Гомор, които били „унищожени от огън от небето“. Законът за гражданските партньорства „легализира содомията, тя е против Божието слово“. Амброзий също каза, че съдът няма правомощия да го съди. „Този ден е най-важният от живота ми, защото съм преследван заради Христовата любов.“

По време на първия процес епископът заяви, че ще стреля по хомосексуалистите, ако има оръжие и законът го позволява. Той каза в понеделник, че критиците не могат да различават шегите и сериозността и да изопачават истината, за да „заглушат тези, които реагират, за да могат да се държат неконтролируемо, да популяризират своите страсти и да провеждат парадите си“.

Църковното ръководство потвърждава, че епископа Амброзий се счита за поддръжник на нео-нацистката партия „Златна зора“, която той някога нарича „надежда за хората“. Неведнъж говореха с екстремни изказвания. Така той описва миналогодишната катастрофа с горски пожари с над 100 мъртви като „Божия отмъщение“ за „атеистичния премиер Алексис Ципрас“. Докато някои епископи се дистанцираха от изявлението, ръководителят на църквата, архиепископ Йероним II, само подчертава, че епископът разпространява „само личното си мнение“. Друг път Амброзий критикува закон срещу расизма, защото „заплашва“ патриотите и свещениците: „Свещеник, който се изказва пред Свидетелите на Йехова или други религии от амвона, може да бъде обявен за расист и осъден.“ Той също така твърди, че гърците скоро ще станат „непознати в собствената си страна“: „Не знам дали ще го преживея, но вашите деца със сигурност ще станат роби на мюсюлманите, Гърция ще изчезне, вярата ще изчезне.“ Той увещавал да подкрепи „пламъка за родината и вярата“.

Статията е преведена от тук, както и снимките са свалени от този сайт!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *